«STEAM και η ΓΗ γυρίζει*….»: Ψηφιακές δεξιότητες στη θεματική ενότητα του «Δημιουργώ και Καινοτομώ– Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία»

Η μεθοδολογία STEAM

 

προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδαγωγούς και δασκάλους να χρησιμοποιούν διδακτικές-μαθησιακές στρατηγικές βασισμένες σε προγράμματα που εμπλέκουν και τους 5 τομείς-πεδία (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, επιστήμες των μηχανικών, τέχνες, μαθηματικά) και δημιουργούν ένα περιβάλλον μάθησης χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:

«STEAM και η ΓΗ γυρίζει…» έχει ως στόχο με βάση τις αρχές του εποικοδομητισμού και με μεθόδους διερευνητικής μάθησης οι μαθητές να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα και για το γεγονός ότι οι πλανήτες δεν είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αλλά αλληλοεξαρτώμενοι καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη, μαζί με επτά άλλους πλανήτες, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος, με τη σειρά του, περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας. Η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος αποτελούν τα τρία ουράνια σώματα τα οποία σχηματίζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με την εναλλαγή ημέρας/νύχτας, τις εκλείψεις και τις εποχές που προκύπτουν από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωμάτων αυτών και με τις οποίες οι μικροί μαθητές θα πειραματιστούν και θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο.

*  Το εργαστήριο βασίστηκε στο πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κας Παρασκευής Φώτη με τον ομώνυμο τίτλο. 

1ο Εργαστήριο: Γνωριζόμαστε από κάπου; Το παιχνίδι με τις ερωτήσεις

Υπό τους ήχους μουσικής του Mozart από το The Internet Archive  τα παιδιά περπατούν σε ελεύθερο βηματισμό  γύρω από τις κάρτες με εικόνες από πλανήτες του ηλιακού συστήματος που είναι διασκορπισμένες στο χαλί της τάξης . Κάθε παιδί βρήκε τον πλανήτη του και τον σήκωσε ψηλά, κάθε πλανήτης αντιστοιχεί σε ένα και μόνο παιδί.

Στη συνέχεια το κάθε παιδί έψαξε να βρει το ζευγάρι του που κρατούσε ακριβώς τον ίδιο πλανήτη Τα παιδιά γίνονται  ζευγάρια  και κάθονται στην ολομέλεια.

 Γίνεται μια πρώτη διερεύνηση γνώσεων αναφορικά με το θέμα. Συζητάμε τι βλέπουμε στις κάρτες, κατασκευάζουμε τον εννοιολογικό μας χάρτη, τι γνωρίζουμε και τι ακριβώς θα θέλαμε να μάθουμε σχετικά με το διάστημα.

Τον εννοιολογικό χάρτη τον ψηφιοποιήσαμε και με τη βοήθεια της εφαρμογής coggle ώστε να μπορούμε να τον βλέπουμε και να γίνεται πιο εύκολη η ανατροφοδότηση.

 

 

Παρακολουθούμε το βίντεο του National Geographic για το Ηλιακό Σύστημα

 

και μαθαίνουμε τους πλανήτες με ένα παιδικό τραγούδι,

 

 

 

«STEAM και η ΓΗ γυρίζει*….»: Ψηφιακές δεξιότητες στη θεματική ενότητα του «Δημιουργώ και Καινοτομώ– Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία»
Κύλιση προς τα επάνω