1ο Νηπιαγωγείο Σιδηροκάστρου

1ο Νηπιαγωγείο Σιδηροκάστρου

Περπερούνα

H «Περπερούνα» ή «Περπερίτσα» είναι ένα πανελλήνιο και πανάρχαιο έθιμο για την ανεμοβροχιά.

 

Συνδέεται άμεσα με το νερό και τις πολύτιμες αξίες του. Τελούνταν σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας και με αυτό ο λαός μας πίστευε ότι θα ερχόταν η βροχή πολύτιμη και ευεργετική για τους ίδιους, τα ζώα και τις καλλιέργειες τους.

 

Διαλέγανε λοιπόν ένα κοριτσάκι και το έντυναν με ένα άσπρο φόρεμα στολισμένο με λουλούδια και πρασινάδα… για να πρασινίσει ο τόπος σαν την Περπερούνα. Έπειτα γυρνούσαν στα σπίτια του χωριού και τραγουδούσαν:

Περπερούνα περπατεί, το Θεό παρακαλεί

για να βρέξει μια βροχή, μια βροχή μια σιγανή.

Θεέ μου βρέξε μια βροχή, μια βροχή μια σιγανή,

μια βροχή μια σιγανή, μια βροχή καλή βροχή.

Μια βροχή καλή βροχή κι άλλη μια καλύτερη

για να γίνουν τα σιτάρια και της γης τα χορταράκια.

Να φυτρώσουν και ν’ ανθίσουν και τον κόσμο να πλουτίσουν

τα σιτάρια, τα μπαμπάκια και τα δροσερά χορτάρια.

Μπάρες, μπάρες το νερό και το γέννημα σωρό.

Μπάρες, μπάρες τα νερά μπάρες, μπάρες τα κρασιά.

Σε κάθε σπίτι που έφταναν, έβγαινε η νοικοκυρά και έβρεχε τα χόρτα της Περπερούνας. Τότε το κορίτσι τιναζόταν και έπεφταν οι σταγόνες στο έδαφος όπως η βροχή. Όπως λοιπόν έβρεχαν την καταπράσινη Περπερούνα, έτσι να έβρεχε και ο Θεός και να πρασινίσει η γη. Πριν φύγουν η κάθε νοικοκυρά τους έδινε  κεράσματα ή χρήματα για το καλό και αυτοί τους εύχονταν «Καλή βροχή, να δώσει ο Θεός».

 

Τα παιδιά αναβιώνοντας παλαιά ήθη και έθιμα της χώρας μας έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομία και μαθαίνουν για αυτή με αποτέλεσμα να περνάει από γενιά σε γενιά και να μη χάνεται ποτέ.

τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας τραγούδησαν την Περπερούνα από την συλλογή παραδοσιακών παιδικών τραγουδιών της Δόμνας Σαμίου.

 

 

Περπερούνα
Κύλιση προς τα επάνω