Πασχαλινά Έθιμα

 

Αγαπημένα μας παιδιά βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν την Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα, και συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι και προσέχουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους!!!

Σας ετοιμάσαμε λοιπόν όπως συνηθίζαμε και στο σχολείο μας, ένα πίνακα με κάποια έθιμα του Πάσχα .

 

  • το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές φτιάχνουν νηστίσιμα κουλουράκια σε σχήμα που θυμίζει τον Λάζαρο όταν βγήκε από τον τάφο.Το έθιμο λέει όποιος δεν πλάσει Λαζαράκια δεν θα χορτάσει ψωμί.

 

 

 

την συνταγή την πήραμε από εδώ

  • Μεγάλη Πέμπτη ψήνουμε τα νόστιμα τσουρέκια και βάφουμε κόκκινα αυγά.

Το αυγό -σύμφωνα με την παράδοση- συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός  -όπως και το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε.

 

Μεγάλη Παρασκευή 

  •  Το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός και η περιφορά του Επιταφίου, ο στολισμός και η περιφορά του οποίου είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής.

Χαρακτηριστικό των παλαιότερων ετών ήταν η ευγενής άμιλλα ανάμεσα στις ενορίες για τον ομορφότερα στολισμένο Επιτάφιο. Πρώτα πήγαιναν τα λουλούδια για το στολισμό του Επιταφίου οι ελεύθερες και ύστερα οι παντρεμένες. Από κάτω περνούσαν όλοι από μία φορά, ενώ πίστευαν πως, αν τα ζωηρά παιδιά περάσουν τρεις φορές, θα γίνουν φρόνιμα… Τρεις φορές έπρεπε να περάσουν και οι άρρωστοι για ν’ αναρρώσουν.

Στην περιφορά του Επιταφίου προπορεύεται η μπάντα ή η χορωδία και παίζει πένθιμα εμβατήρια, ακολουθούν οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι μυροφόρες, τα εξαπτέρυγα, πρόσκοποι και οι πιστοί που ψέλνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας. Σε όλη τη διαδρομή οι πιστοί ραίνουν τον επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα, κρατώντας αναμμένα κεριά.(πληροφορίες πήραμε από εδώ  ) 

 

  • Μεγάλο Σάββατο . Οι πιστοί προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο ιερέας φωνάζει το «Χριστός Ανέστη!». Ένα από τα βασικότερα τελετουργικά στοιχεία της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο Φως, με κορυφαία στιγμή την πρόσκληση του ιερέα «Δεύτε λάβετε Φως». Το Φως αυτό οι πιστοί το μεταφέρουν στα σπίτια τους. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα θεωρούνταν καλοτυχία να μη σβήσει η λαμπάδα με το Άγιο Φως μέχρι να φτάσουν οι πιστοί στο σπίτι.

 

  • Κυριακή του Πάσχα ψήνουμε το αρνί και καθόμαστε όλη η οικογένεια στο γιορτινό τραπέζι με τραγούδια και χαρές !

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Μένοντας λοιπόν σπίτι βάφουμε αυγά με τις μανούλες μας και στέλνουμε φωτογραφίες να σας καμαρώσουμε!!!

Σας στέλνουμε ιδέες και περιμένουμε .

  1. βάφουμε αυγά με φλος κλωστές
  2. με γκοφρέ χαρτιά
  3. με βαφές αυγών και φύλλα για διακοσμητικά σχέδια
  4. με όποια τεχνική γνωρίζεται

Σας προτείνουμε ένα σύνδεσμο για περισσότερες ιδέες στο σύνδεσμο εδώ

 

 

Πασχαλινά Έθιμα
Κύλιση προς τα επάνω