Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η θρεπτική αξία των λαχανικών και του αβγού, η μαγεία
της σποράς και της βλάστησης, η επιστήμη πίσω από τα τρόφιμα, τα κρυμμένα μυστικά μιας
ετικέτας συνθέτουν το πιο θρεπτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα πιάτο για την υγεία
μας!», στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής που παρακολούθησε το νηπιαγωγείο μας.
Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίωρης διάρκειας για την υγιεινή και ισορροπημένη
διατροφή, σχεδιασμένο για τρία ηλικιακά επίπεδα
Εφαρμόζεται στο αγρόκτημα και στα εργαστήρια της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής
Θεσσαλονίκης.
Πόσο πλήρης διατροφή είναι ένα αβγό; Πώς ο σπόρος γίνεται τροφή; Πώς φουσκώνει το ψωμί;
Γιατί έχει τρύπες το τυρί; Είναι καλό να τρώμε πολύ ψωμί και δημητριακά; Η πατάτα είναι δέντρο ή
μήπως η φράουλα είναι λουλούδι; Ανακαλύψτε το μαγικό κόσμο των τροφίμων! Η σωστή διατροφή
μπορεί να είναι και απολαυστική!
«Ένα αβγό για αρχή» – Επισκεπτόμαστε το παραδοσιακό κοτέτσι για να μαζέψουμε φρέσκα αβγά.
Αναφερόμαστε στη θρεπτική αξία των αβγών και στα Ω3 λιπαρά των αβγών της ΑΓΣ. Ένα
βρασμένο αβγό για κάθε παιδί είναι μία ευκαιρία για εισαγωγή στην υγιεινή διατροφή.
«Θερμοκήπιο και λαχανόκηποι» – Επισκεπτόμαστε τους λαχανόκηπους και ανάλογα με την εποχή
παρατηρούμε τις εποχιακές καλλιέργειες. Στο θερμοκήπιο, σπέρνουμε σπόρους λαχανικών σε
μικρά φυτοδοχεία. Κάθε παιδί και το δικό του μικρό φυτώριο! Μια πρώτη εμπειρία για την
«συμφιλίωση» μας με τον κόσμο των λαχανικών!
«Στο εργαστήριο των τροφίμων» – Στο εργαστήριο θα δούμε, σε σύντομες προβολές, τις
διαδοχικές φάσεις ανάπτυξης ενός φυτού από τον αρχικό σπόρο μέχρι το πλήρες φυτό και τις
φάσεις ανάπτυξης ενός εμβρύου από το αβγό μέχρι τον πλήρη οργανισμό. Σε ένα απλό παιχνίδι
λογικής χρονικής σειράς θα αναπαραστήσουμε την ανάπτυξη ενός οργανισμού. Με μαγειρικά
υλικά θα ενεργοποιήσουμε ζύμες μικροοργανισμών και θα παρατηρήσουμε τα αέρια που
παράγονται από τη ζύμη που «ζωντανεύει».
«Πυραμίδες για φάγωμα» – Τα παιδιά, συνεργαζόμενα σε ομάδες, θα εξοικειωθούν με το μοντέλο
της Πυραμίδας Μεσογειακής Διατροφής συμπληρώνοντας το μοντέλο της πυραμίδας με
μεριδούλες φαγητού.
«Τι τρως;» – Τα παιδιά θα εξοικειωθούν με το προϊόντα της γης. Θα πρέπει να τοποθετήσουν
σωστά τα τρόφιμα ανάλογα με το αν είναι ρίζες, βλαστοί ή καρπός πάνω σε μια αναπαράσταση του
εδάφους. Π.χ. ποιο μέρος του φυτού τρώμε από τα καρότα;
Στο τέλος του προγράμματος για κάθε παιδί προβλέπεται ένα φρέσκο βρασμένο αβγό και ένα
ατομικό φυτοδοχείο με σπόρους λαχανικών.