Κάθε χρόνο πολλά είδη πουλιών μεταναστεύουν.
Ακολουθούν το πανάρχαιο δρομολόγιό τους από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και το αντίθετο το φθινόπωρο. Είναι τα αποδημητικά πουλιά.
Με τον ερχομό του χειμώνα, η ανεύρεση τροφής(σπόροι, έντομα) γίνεται πολύ δύσκολη. Οι μέρες μικραίνουν και τα πουλιά έχουν λιγότερες ώρες στη διάθεσή τους για να αναζητήσουν τροφή.
Για να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα, πετούν προς τις νότιες ζεστές χώρες όπου η τροφή είναι άφθονη. Εκεί ξεχειμωνιάζουν. Την άνοιξη επιστρέφουν στην “πατρίδα” τους όπου ζευγαρώνουν, φωλιάζουν, γεννούν αυγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους. |
Αφού γνωρίσαμε τα πουλιά μέσα από πίνακες αναφοράς ,βίντεο της ορνιθολογικής εταιρίας και βιβλία,τα παιδιά πρότειναν να ασχοληθούμε με τα πουλιά που φιλοξενούνται στη Λίμνη Κερκίνη και στην περιοχή μας.
Δύο περιβαλλοντολόγοι από το Φορέα Διαχείρησης της Λίμνης Κερκίνης μας επισκέφτηκαν στο σχολείο και αφού μας παρουσίασαν υλικό από τον υδροβιότοπο , κατασκεύασαν χελιδονοφωλιές μαζί με τα παιδιά από πηλό!
Τα χελιδονάκια και οι πελαργοί αγαπημένα και γνώριμα πουλιά των παιδιών…
Μέσα από την ιστορία “Μια χήνα τόση δα…μια νανόχηνα! ” βλέπουμε από ψηλά τον κόσμο ενός απειλούμενου με εξαφάνιση είδους και τις δυσκολίες που συναντά όταν χάνει το κοπάδι του στο ταξίδι προς το Νότο…
Βρίσκουμε στο χάρτη το ταξίδι της νανόχηνας , μαθαίνουμε τον κύκλο ζωής της και τι τρώει με παιχνίδια αντιστοίχησης και φύλλα εργασίας.
Ο Αργυροπελεκάνος είναι ένα από τα πουλιά που φιλοξενεί η Λίμνη Κερκίνη και μαθαίνουμε για αυτόν από το βιβλίο “Εγώ ο Αργυροπελεκάνος ”
Τα παιδιά έκοψαν και κόλλησαν ανοιξιάτικα χαρούμενα πουλιά … που στόλισαν την τάξη μας !!!