Συμβουλές για ομαλότερη προσαρμογή στο καινούργιο σχολείο.

Η περίοδος προσαρμογής στα σχολεία έχει ξεκινήσει με την αρχή της σχολικής χρονιάς ,

Αυτό το διάστημα δεν προσαρμόζονται μόνο τα παιδιά στο σχολείο αλλά και όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Από την μία οι γονείς που αφήνουν σε έναν χώρο ότι πολυτιμότερο έχουνε (το παιδί τους) που ίσως ακόμη να μην έχουνε νιώσει ασφάλεια με τον χώρο και τους εκπαιδευτικούς, από την άλλη οι εκπαιδευτικοί που θέλουν και αυτοί χρόνο να προσαρμοστούν στην νέα ομάδα παιδιών, να παρατηρήσουν τις ανάγκες τους και τα ενδιαφέροντα τους ώστε να τους προσφέρουν την εκπαίδευση που τους αξίζει.
Τα παιδιά χρειάζονται ένα διάστημα να νιώσουν ασφάλεια μαζί με τους γονείς τους για να έχουνε μια ομαλή προσαρμογή. Παρόλα αυτά την ώρα του αποχωρισμού είναι αναμενόμενο ένα παιδί να κλάψει και αυτό δημιουργεί περισσότερο άγχος στους γονείς που αναρωτιούνται πολλές φορές μήπως το παιδί τους δεν περνάει καλά.
Ένα παιδί κλαίει την ώρα του αποχωρισμού επειδή:
1️⃣ έχει αλλάξει η ρουτίνα του. Από εκεί που ήταν όλη μέρα στο σπίτι μαζί με γνώριμα άτομα, τώρα έρχεται σε έναν καινούργιο χώρο με νέους φροντιστές
2️⃣ βιώνει το αίσθημα άγχους και εγκατάλειψης. Δεν ξέρει αν θα επιστρέψουν να το πάρουν.

Τι μπορείς να πεις την ώρα του αποχωρισμού;
Κάνε μια αγκαλιά και πες με ήρεμη φωνή “Σ’αγαπώ πολύ! Είσαι ασφαλής εδώ. Θα πάω στη δουλειά και θα έρθω να σε πάρω μετά το παιχνίδι στην αυλή”
👍 Δημιούργησε μια ρουτίνα την ώρα του αποχωρισμού. Τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια με την ρουτίνα. Μάθε τα παραπάνω λόγια απ’ έξω και λέγε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα χωρίς να βάζεις περισσότερες πληροφορίες.
👍 Φύγε όσο δύσκολο σου είναι και μην επιστρέφεις. Αν πιστεύεις ότι χρειάζεται το παιδί σου περισσότερο χρόνο μαζί σου, αφιέρωσε τον πριν το αποχαιρετήσεις.
Από εκεί και πέρα ο/η εκπαιδευτικός θα το πάρει αγκαλιά για να ηρεμήσει, θα το διαβεβαιώσει ότι θα επιστρέψουν να το πάρουν και θα προσπαθήσει να του κεντρίσει το ενδιαφέρον με κάποιο παιχνίδι.
Να θυμάσαι ότι αυτή η κατάσταση θα ανήκει σε λίγο καιρό στο παρελθόν.
 Κι αν υπάρξουν δάκρυα να θυμάστε ότι σε μικρό διάστημα θα μετατραπούν σε χαρά!!!
Καλή προσαρμογή!!!
το κείμενο το πήραμε από εδώ
Συμβουλές για ομαλότερη προσαρμογή στο καινούργιο σχολείο.
Κύλιση προς τα επάνω